De voor- en nadelen van een tussenjaar

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 11 apr 2023
Buitenland en Tussenjaar

Een tussenjaar nemen is de laatste jaren steeds populairder geworden onder jongeren. Veel scholieren kiezen ervoor om na het examenjaar er tussen uit te gaan. Na een lange periode van stressen, studeren en de laatste lootjes afleggen is het even tijd voor jezelf. Een jaar om jezelf te leren kennen, te ontdekken wat je leuk vindt en nieuwe dingen te ondernemen. Voor de een is een tussenjaar iets waar hij of zij al jaren naar uit kijkt, voor de ander is het misschien vanwege de afwijzing van een droomstudie. Hoewel het nemen van een tussenjaar een geweldige ervaring kan zijn, is het essentieel om de voor- en nadelen af te wegen voordat je deze beslissing neemt. Is het een goede keuze om een tussenjaar te nemen? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een tussenjaar.

De voordelen:

New year new me!

Tijdens een tussenjaar heb je veel tijd voor jezelf. Een tussenjaar biedt de mogelijkheid om te focussen op persoonlijke ontwikkeling, interesses te verkennen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Je kan deze tijd goed gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren, vrijwilligerswerk te doen of om stage te lopen. Kortom, er is veel tijd om nieuwe dingen te leren en je kennis te verbreden. Dit kan je helpen waardevolle ervaringen op te doen, waar je later veel voordeel van kan ervaren.

Around the world

Een tussenjaar is een goed moment om jezelf onder te dompelen in een hele andere wereld. Reis af naar het buitenland om hier in aanmerking te komen met een nieuwe cultuur met een andere taal, gewoontes, normen en waarden. Dit kan je kijk op het vervolg van je studie misschien wel veranderen. Daarnaast wordt je zelfstandig door te reizen en leer je omgaan met verschillende mensen.

Even ademen..

Het examenjaar kan best pittig zijn. Naast studeren komt er een hele lading stress bij kijken. Het is helemaal niet gek om daar even pauze van te nemen. Je kan de tijd van je tussenjaar gebruiken om jezelf weer op te laden. Zoek iets waar jij inspiratie en energie van krijgt en verlos jezelf van alle studiestress. Dit kan je helpen om weer fris en gemotiveerd aan een nieuwe studie te beginnen.

De nadelen:

Peperduur

Een tussenjaar nemen kan duur zijn. Hoewel je waarschijnlijk gaat werken, is reizen niet goedkoop. Ook het volgen van bijvoorbeeld een cursus of een programma kost geld. Zorg er daarom voor dat jij een goed plan hebt voordat je aan je tussenjaar begint. Op deze manier kom je niet voor verrassingen of teleurstellingen te staan.

Vertraging

Een tussenjaar betekent automatisch een vertraging op je afstudeermoment. Dit hoeft geen probleem te zijn. Zorg er wel voor dat je goed weet wat je wil. Probeer te voorkomen dat één tussenjaar twee tussenjaren worden. Voor je het weet ben je de motivatie kwijt om weer te gaan studeren.

Geen helder plan

Geen helder plan hebben is een veelvoorkomende valkuil bij scholieren en studenten. Ze beginnen met frisse blik aan een tussenjaar, maar blijven hangen in ‘het luizenleven’. Je hebt een jaar weinig verplichtingen. Dit kan lekker zijn, maar dit kan je ook lui maken. Probeer een ritme voor jezelf te maken. Plan wanneer je gaat werken en wanneer je de tijd wil nemen om iets nieuws te leren. Hou je aan deze planning. Op deze manier maak jij een succes van je tussenjaar!

Kortom, het nemen van een tussenjaar kan een geweldige ervaring zijn. Het bied de kans om nieuwe dingen en mensen te leren kennen. Echter is het wel belangrijk om je plan helder te hebben en je te houden aan je doelen. Nu is het tijd om de voor- en nadelen af te wegen! Waar ga jij voor dit jaar?

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.