Ertussenuit tijdens je studie? Kim doet het!

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 29 apr 2022
Buitenland en Tussenjaar

Tijdens je studie er even helemaal tussenuit! Dat kan gewoon! Hoe pak je dat aan? Lees het verhaal van Creative-Business-student Kim (21), die voor drie maanden naar Curaçao vertrok en nu werkt in de horeca.   

 

Ergens op het hoogtepunt van corona kwam het besluit: weer een nieuwe lockdown, geen school, geen sport, geen stad, niks. Mijn studie Creative Business is geweldig, maar ik was in de afgelopen tweeëneenhalf jaar nog maar een paar maanden op school geweest. Een vriendinnetje op stage in Curaçao genoot van het weer en de mooie stranden. Toen dacht ik: dit wil ik ook! 

 

Studie op pauze zetten  

Ik besloot mijn studie voor een half jaar op pauze te zetten. Het plan om naar het buitenland te gaan stond vast, maar waarheen was nog een vraag. Door de vele blogs die ik las, trokken Zuid-Amerika en de Caribische Eilanden me het meest aan.  

 

Vrijwilligerswerk was te duur  

Ik zocht contact met instanties voor vrijwilligerswerk in landen zoals Costa Rica en Peru. Dit kostte minimaal 4.000 euro voor één maand. Dat vond ik te veel geld voor die korte tijd. Vrijwilligerswerk op Curaçao zou mij voor twee maanden minimaal 3.000 euro kosten. Omdat ik alles last minute had bedacht en niet veel geld had gespaard werd dit te duur. Ik koos ervoor in mijn eentje naar Curaçao te gaan, daar werk te zoeken en er drie maanden te blijven.  

 

Hulp zoeken bij het regelen  

Wel riep ik de hulp in van de organisatie Wereldstage. Dit is een organisatie op Curaçao. Zij helpen bij het regelen van een baan of stage en eventuele verblijfplaats op Curaçao. Na veel videobelgesprekken kon alles worden geregeld. Ik legde de periode dat ik wegging vast, regelde documenten voor een werkvergunning, zoals een geboorteakte en verklaring van goed gedrag (VOG). En de organisatie bracht mij in contact met een verhuurster, met wie ik een huurcontract voor drie maanden sloot.  

 

Werken in de horeca of bij een surfschool  

Er is veel papierwerk nodig om een vergunning te krijgen om op Curaçao te mogen werken. Soms werd ik daar helemaal gek van. Stapje voor stapje kwam ik steeds dichter bij mijn doel. Via Wereldstage hoorde ik dat er veel vraag is naar personeel in de horeca. Als dit niet lukt wil ik graag bij een windsurfschool gaan werken. Ik heb al onderzoek gedaan en er zijn vele mooie plekjes op het eiland waar je kunt windsurfen!  

 

Wil jij er ook even tussenuit?  

Kijk dan hier wat je kunt doen! 

  • Bedenk voor jezelf goed wat je wilt? Op reis, een nieuwe taal leren, nieuwe mensen ontmoeten, vrijwilligerswerk, werken of gewoon even ontspannen?  
  • Lees je goed in. Je bent niet de eerste student die op avontuur gaat. Er zijn enorm veel mensen die je voor gingen. Laat je inspireren door hun verhalen.  
  • Kijk in je omgeving naar vrienden, familie of kennissen die ooit ook alleen op reis zijn geweest. Vaak hebben zij de beste tips en aanbevelingen.  

 

Voor het eerst alleen op reis  

Eind maart vlieg ik! Ik heb er enorm veel zin in, maar vind het natuurlijk ook heel erg spannend. Ik ben nog nooit helemaal alleen op reis geweest en ook nog nooit op Curaçao.  

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.