Tips voor het vinden van dé perfecte bronnen

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 25 mei 2023
Studeren en Studentlife

Of je nou op de middelbare school, een mbo, een hbo of een universitaire opleiding zit: je moet opdrachten maken en verslagen schrijven. Bij de meeste van die opdrachten wordt je geacht om bronnen te gebruiken. Het is ondertussen allang al bekend dat Wikipedia niet geschikt is. Maar waar hoe vind je deze bronnen dan? Ik geef je een tips voor het vinden van dé perfecte bron!

Primaire en secundaire bronnen

Voordat je gaat zoeken is het belangrijk om te weten wat je wilt vinden! Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee “soorten bronnen”. Een primaire bron is afkomstig van de oorspronkelijke schrijver. Denk bijvoorbeeld aan het dagboek van Anne Frank. Een secondaire bron gaat over, of verwijst naar, een primaire bron. Denk hierbij aan het rapport van een historicus die onderzoekt hoe representatief het dagboek van Anne Frank is voor de hele joodse gemeenschap uit de tweede wereldoorlog. Beide bronnen zijn afhankelijk van jouw opdracht goed te gebruiken. Het is wel van belang dat jij je bewust bent van het verschil.

Waar zoek je (google scholar, bibliotheek van school)

De eerste vraag is: waar vind ik een goede bron? Afhankelijk van de kwaliteit die je nodig hebt kan dit verschillen. Om zeker te weten dat je goed zit raad ik je twee opties aan.

1: Raadpleeg de bibliotheek van jouw onderwijsinstelling. De bibliotheek bezit veel boeken en wetenschappelijke tijdschriften die zich kunnen lenen als bron. Daarnaast bezit de bibliotheek vaak ook een online database waar je als student gebruik van kunt maken. Deze database geeft je toegang tot meer kwalitatieve bronnen aangezien de bibliotheek abonnementen heeft bij weer andere databases.

2: Zoek op Google Scholar. Dit is een gratis applicatie van Google waarmee je wetenschappelijke bronnen kunt vinden. Het voordeel van Google Scholar is dat je vaak de primaire bron kunt vinden. Dit komt doordat ze een heel groot aanbod van bronnen hebben. Bijkomend voordeel is dat Scholar jou verschillende vindplaatsen voor dezelfde bron toont. Zo kan het zijn dat je geen toegang hebt tot één van de uitgevende websites, maar wel tot een andere. Vaak is er altijd wel een optie voor jou.

Wat zoek je (Engelse termen, synoniemen)

Goed, nu weet je waar je kunt gaan zoeken. Nu wil je natuurlijk weten wat je in die zoekbalk moet zetten! Probeer te zoeken in kernwoorden. Als jouw onderzoek gaat over de effecten van verwaarlozing van de mentale gezondheid van jonge kinderen zijn je kernwoorden bijvoorbeeld: psychologie, verwaarlozing, ontwikkeling en mentale gezondheid. Je kunt deze vier termen op verschillende manieren combineren om tot uiteenlopende bronnen te komen. Aan de titel zie je of de bron relevant zou kunnen zijn.

Als je niet vindt wat je zoekt, probeer dan in het Engels te zoeken! Er zijn uiteraard veel meer Engelstalige dan Nederlandstalige bronnen. Dit komt doordat veel internationale rapporten ook in het Engels gepubliceerd worden. Zo heb ik zelf wel eens een bron afkomstig uit Japan gebruikt!

Mochten de resultaten nog steeds niet naar wens zijn dan raad ik je aan om op synoniemen te zoeken. Je oorspronkelijke kernwoord was bijvoorbeeld ontwikkeling. In het Engels wordt dit development. Een synoniem hiervoor is bijvoorbeeld growth (groei). In het geval van het ontwikkelen van een kind kun je het zelfs los vertalen naar: the maturing (het opgroeien/volwassen worden). Voor alle verschillende zoektermen vind je verschillende bronnen.

Hoe zoek je (veel lezen, bronnen in bronnen gebruiken)

De eerste bron die je vindt is waarschijnlijk niet de bron die je nodig hebt. Door veel bronnen door te lezen kom je er al snel achter welke er relevant kunnen zijn. Soms vindt je een bron die een interessant onderzoek aanhaalt. Je kunt dan naar de literatuurlijst van die bron gaan om het onderzoek te vinden wat je nodig denkt te hebben. Daar staat uit welk boek of van welke website zij de informatie gehaald hebben. Die bron kan jij dan vervolgens ook gaan gebruiken! Dit proces herhaalt zich soms wel drie keer tot je bij de juiste bron bent. Het is dus best een tijdrovend proces!

Hoe gebruik je het (APA-handleiding)

Waarschijnlijk zal je onderaan je verslag een literatuur-/bronnenlijst moeten vermelden. Deze moet je opstellen aan de hand van de APA-richtlijnen. Voor elke soort bron is er een andere manier van verwijzen. Hoe je dit moet doen is stap voor stap uitgelegd in “De APA richtlijnen uitgelegd”. 

Over Linn Siewertsen