Activiteiten naast je studie: dit zijn de mogelijkheden!

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 4 mei 2023
Studeren en Studentlife

Sommige studenten houden naast de studie-uren wekelijks veel tijd over. Deze vrije tijd biedt een mooie kans om je verder te ontwikkelen als opkomend professional. Daarnaast staan bepaalde activiteiten/rollen mooi op jouw CV! Ben jij één van de studenten die eigenlijk net iets te veel uren in bed spendeert? Dan moet je dit artikel zeker even lezen! Wie weet zie jij een mooie kans voor jezelf.

Studentenpanel/opleidingscommissie

Ik zal beginnen met iets waar ik zelf voor heb gekozen. Deelname aan het studentenpanel! Op sommige scholen heten deze panels ook wel opleidingscommissies. Hoe ze ook heten, de functie is vrijwel hetzelfde. Als lid van zo’n panel/commissie neem je deel aan vergaderingen over jouw opleiding. In de klas verzamel je feedback over de inhoud en vorm van colleges, opdrachten en meer. Denk bijvoorbeeld ook aan de manier van toetsing of de indeling van de online leeromgeving. Als lid sla je de verbinding tussen studenten en docenten. Je kunt je stem laten horen en jouw visie op het onderwijs uiten. Je leert skills als adviseren, besluiten nemen en visie ontwikkelen.

Bestuur studentenvereniging

Bij het begrip studentenvereniging denk jij waarschijnlijk aan heftige ontgroeningen en heel veel bier. Wat kan dat nou bijdragen aan jouw ontwikkeling als professional? Ik snap je gedachten. Toch ga ik je het tegendeel bewijzen. Naast alle hardcore studentenverenigingen heb je ook verenigingen die gefocust zijn op cultuur of school. In beide soorten verenigingen zijn er bestuursleden nodig. Afhankelijk van jouw rol in dat bestuur kan je verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld marketing of financiën. In alle posities vergaar je vaardigheden die je in kunt zetten als professional. Enige hiervan zijn: eigen werk organiseren, organisatietalent en omgaan met macht.

Studievereniging

Naast studentenverenigingen bestaan er ook nog studieverenigingen. Je kunt alleen lid worden van de studievereniging van je eigen opleiding. Als lid krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Denk hierbij aan workshops, netwerkevents en lezingen. Deze dragen bij aan jouw ontwikkeling als professional. Maar vergis je niet! Ook de studieverenigingen organiseren vaak leuke borrels en dagjes weg. Ook op sociaal vlak valt er dus veel te halen!

Vrijwilligerswerk

Als je graag tijdens je studie al een maatschappelijk verschil wil maken kun je overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit kan bij veel verschillende organisaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op verschillende festivals te werken. Daarnaast is er veel vraag naar “maatjes”. Als maatje word je gekoppeld aan een kwetsbaar iemand. Denk hierbij aan ouderen, mensen met een licht verstandelijke beperking en eenzame jongeren. Met hen ga je dan leuke dingen doen of werken aan persoonlijke doelen. Een mooi project wat goed op je cv staat! Je leert coachen, werkt aan je charisma en neemt eigen beslissingen.

Bijbaantje

Nou kan ik me ook best voorstellen dat je liever wel betaald wordt voor het werk dat je doet. Mocht dat het geval zijn, ga dan op zoek naar een bijbaantje waarin jij je kan ontwikkelen. Je kunt vaak na het eerste jaar van je studie wel aan de slag bij bedrijven/organisaties die aansluiten bij je opleiding. Nou hoeft dit niet en kun je eigenlijk op elke werkplek wel iets leren. Ik ben persoonlijk op zoek gegaan naar een baantje wat aansluit bij mijn interesses. Vandaar dit ik nu dit artikel aan het schrijven ben. Ik leer creatief te zijn, mijn afspraken na te komen en focus te behouden.

Ik zou zeggen: twijfel niet langer en ga aan de slag!

Over Linn Siewertsen