De top 5 uitspraken van alle leraren. Herken jij ze?

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 2 mei 2023
Studeren en Studentlife

Wij als studenten hebben natuurlijk een enorme waardering voor onze docenten. Toch halen ze soms het bloed onder onze nagels vandaan. Er zijn een aantal opmerkingen waarvan de hele klas begint te zuchten (behalve het lievelingetje van de docent natuurlijk). Vandaag zet ik de vijf irritantste uitspraken op een rijtje. Zucht jij met me mee?

Het theekransje

Leerlingen die ’s ochtends vroeg op school komen hebben altijd wel wat te bespreken. Vooral op de maandag zijn jullie echt niet te stoppen. Alle sappige verhalen van het weekend worden tot in de details doorgenomen. Deze verhalen zijn bedoeld voor de oren van je beste vriendin maar helaas luistert er vaak ook nog iemand anders mee: de docent. Zodra ze jullie hoort lachen gooit ze de: “Wat is er zo grappig, mag ik ook meelachen?” Dat was uiteraard niet de bedoeling waardoor een ongemakkelijke stilte ontstaat. Wie daarmee geholpen is weet ik ook niet.

De ontkenningsfase

Uiteindelijk besluiten jullie toch maar naar je docente te luisteren. Zij maakt daar gebruik van door een half uur belachelijk saaie uitleg te geven. Ja sorry, maar dat is toch echt even te lang. Aan het eind van haar verhaal beginnen jij en je maten weer te kletsen. Dit wordt niet gewaardeerd. De docent grabbelt in haar zak met typische uitspraken en zegt: “Ik sta hier niet voor mezelf hè? Ik sta hier voor jullie.” Natuurlijk mevrouw, helemaal vergeten. Uw salaris is niet de reden waarom u elke dag naar uw werk komt!

Hoge nood

Na die verschrikkelijke les genieten jullie lekker van de pauze. Helaas gaat de bel alweer en is het tijd om het volgende lokaal te zoeken. Nadat je bent gaan zitten en braaf je spullen hebt klaargelegd merk je ineens dat je best nodig moet plassen. Eén vinger in de lucht en een poging wagen bij de docent. Tevergeefs natuurlijk. “Het is net pauze geweest. Had je toen maar moeten gaan!” Zulke mensen begrijpen volgens mij niet hoe het menselijk lichaam werkt. Net hoefde je nog niet!

Docentje spelen

De meeste docenten houden er niet zo van als er door ze heen gepraat wordt. Ze verzinnen daarom allerlei “originele” opmerkingen om hopelijk de stilte terug te vinden. Sommige opmerkingen werken. Deze vaak niet. Je komt terug van de wc en de clown van de klas is weer lekker herrie aan het schoppen achter in de klas. De docent merkt dit op en vraagt: “Wil je het anders even overnemen?” Tot zijn grote verbazing zal de klassenclown naar het bord toe lopen en onverstoord de les overnemen. Dit is ten slotte de uitgelezen kans om een beetje aandacht van de klas te krijgen. Een mislukte poging van de docent…

Eigen regels maken

Aan het einde van laatste les is de hele klas er klaar mee. Iedereen wil naar huis. Jullie kijken op de klok en zien dat er nog vijf minuten van de les over zijn. Je hebt al je opdrachten al af en besluit je tas vast in te pakken zodat je straks voor de drukte de trap af kan lopen. MAAR DAN! Een laatste spelletje van de docent, om de dag nog even rot af te sluiten. “Haal die tas maar weer even leeg. Ik bepaal wanneer de les klaar is hè? Niet de bel.” UUGGHHHH.

En? Waren de uitspraken herkenbaar? Heb jij ook die ene docent die dit lijstje elke dag even doorneemt? Ik heb het met je te doen. Gelukkig ben je niet alleen in je strijd tegen de docent en heb je altijd nog je klasgenoten om op terug te vallen!

P.s.: Uiteindelijk hebben je docenten natuurlijk het beste met je voor en is het voor hen ook lastig om een klas vol pubers in bedwang te houden. Door een beetje lief tegen elkaar te zijn en de docent af en toe te een compliment te geven over die verschrikkelijke blouse komen jullie een heel eind!

Over Linn Siewertsen