TKMST | Hoe bespaar je als student op vaste lasten?

Hoe bespaar je als student op vaste lasten?

Voor veel studenten is het moeilijk om iedere maand rond te kunnen komen. Vanwege de studielast, is het niet altijd mogelijk om een bijbaan te hebben. Daarnaast zorgt corona er op dit moment ook voor dat veel studenten noodgedwongen thuis zitten. Gelukkig kun je op een aantal manieren besparen op je vaste lasten, zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen.

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er maandelijks aan inkomsten binnenkomt en waar jouw geld precies naartoe gaat. De handige app Grip kan jou hierbij helpen. Deze app zet al jouw inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën op een rijtje. Geen rekening bij ABN AMRO? Ook dan kun je de app gewoon gebruiken. Het is mogelijk om alle rekeningen die je hebt bij verschillende banken toe te voegen voor meer overzicht. Ook is het mogelijk om jouw creditcarduitgaven in de app te bekijken.

Besparen op de gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting

De gemeentelijke heffingen en de waterschapsbelasting zijn iedere keer weer een aanslag op de portemonnee. Wat veel studenten niet weten, is dat je als student kwijtschelding kunt aanvragen. Hiervoor moet jouw inkomen onder bijstandsniveau zijn. Daarnaast mag je ook geen eigen vermogen hebben. Je kunt het best contact opnemen met jouw gemeente voor meer informatie. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om deze heffingen en belastingen in termijnen te betalen. Op deze manier ben je niet in één keer een klap geld kwijt.

Besparen op de energiekosten

Ook op de energiekosten kun je maandelijks tientallen euro's besparen. Kijk vooral eens kritisch naar je eigen gedrag. Zo kun je ongeveer 60 euro per jaar besparen door de verwarming standaard één graad lager te zetten. Ook is het verstandig om altijd alle tussendeuren gesloten te houden en de verlichting uit te doen in ruimtes waar niemand aanwezig is. Vraag ook eens bij de huisbaas van jouw huurwoning of studentenhuis of het mogelijk is om het huidige energiecontract te vergelijken met andere contracten. Soms kun je door over te stappen naar een andere aanbieder honderden euro's per jaar besparen. Een win-winsituatie voor jou en de huisbaas, omdat de energiekosten op deze manier een stuk lager worden.

Besparen op internet

Ook op het internetabonnement kun je veel geld besparen. Allereerst is het verstandig om internet, telefonie en internet in één pakket bij één provider af te sluiten. Dat is niet alleen voor jouw eigen administratie handig, maar het scheelt ook administratie- en/of aansluitkosten. Door verschillende providers met elkaar te vergelijken, kun je een goedkoop internet-abonnement afsluiten. Daarnaast betaal je ook een hoger bedrag, als je voor meer Mb/s kunt internetten. Als je alleen mailt en een klein beetje surft, dan gewoon is light genoeg (tot aan 20 Mb/s). Als je meerdere devices gebruikt en een fanatiek gamer bent dan heb je een snellere internetverbinding nodig (vanaf 50 Mb/s).