TKMST | Studeren in... Amsterdam

Studeren in... Amsterdam

In Amsterdam verveel je je nooit. De hoofdstad staat dag en nacht aan en puilt uit van de gezellige kroegen, beroemde musea en sfeervolle grachten. Niet voor niets dus dat Amsterdam wordt bestempeld als 4e studentenstad van Europa (Parool, 2018). Daarmee scoort de stad het beste van alle Nederlandse steden met een universiteit. Met meer dan 100.000 studenten en maar liefst 40 studentenverenigingen maak je snel vrienden en ben je nooit alleen. Minpuntje is wel dat een kamer niet makkelijk te veroveren is. Van de 100.000 studenten in Amsterdam, woont minder dan de helft in de hoofdstad. Aan het opleidingsaanbod ligt het in ieder geval niet. Zo zijn er maar liefst 31 onderwijsinstellingen waar je terecht kunt voor jouw studie!

Voorzieningen & vertier in Amsterdam

Aantal inwoners

863.202

Aantal studenten

108.42

Aantal studenten wonend in Amsterdam

47.168

Aantal hogescholen en universiteiten

31

Aantal bioscopen

22

Aantal cafés

1.060

Aantal musea

70

Aantal theaters

45

 

Deze studenten gingen je voor in Amsterdam!

Charlotte – A.S.C./A.V.S.V.

Charlotte (20 jaar) zit momenteel in haar eerste jaar International Business Administration aan de VU. Ook is ze lid geworden van het A.S.C./A.V.S.V.

“Afgelopen jaar werd ik lid van het A.S.C./A.V.S.V. en mocht ik gelijk het Sociëteitslustrum vieren. Het leukste wat ik tot nu toe mocht beleven met een heren/dames diner, een buitendag, een lustrumtoneelstuk en feesten op de sociëteit. Daarnaast kwam ik in Amsterdam en kende nog niet veel mensen, maar door de vereniging waar je iedere week je borrelavond hebt en daarnaast vele evenementen worden georganiseerd, kwam ik in een warm bad terecht. Ook kwam ik makkelijker aan een kamer via het netwerk van mijn dispuut! Mede door huis- en dispuutsgenoten leer je Amsterdam kennen en trek je met elkaar op, dan wel voor de gezelligheid dan wel voor de uren samen in de UB tijdens de tentamenperiodes.”

Nino - NoNoMes

Nino (20 jaar) studeert Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is lid van NoNoMes. NoNoMes is een bruisende studentengezelligheidsvereniging met een eigen sociëteit in hartje Amsterdam. Iedere dinsdagavond wordt er geborreld, maar er zijn ook vele activiteiten zoals hockeytoernooien, gala’s, rally’s, weekendjes weg en diners. Nino: In mijn eerste jaar bij NoNoMes heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt, mijn netwerk uitgebreid, een kamer in Amsterdam aangeboden gekregen en misschien wel het allerbelangrijkste: een geweldige tijd gehad!. Je maakt een hoop dingen mee die je normaal minder snel mee zou maken, denk aan gala’s en een hele hoop feesten. Het is zeker een tijd die ik nooit meer zal vergeten! “

Karen – SSRA

Karen (18 jaar) studeert Informatica en is lid bij SSRA. “SSRA is opgericht in 1889 en is één van traditionele studentenverenigingen in Amsterdam. Onze eigen Sociëteit “Pylades”, gevestigd in een uniek monumentaal grachtenpand nabij het Leidseplein, is onze thuisbasis waar wordt geborreld en gefeest.”

“Tijdens mijn eerste jaar als lid bij SSRA heb ik al heel veel meegemaakt. Zelf kende ik vrij weinig mensen in Amsterdam toen ik lid werd, maar omdat je zoveel met je dispuut omgaat, bouw je snel een hele hechte vriendschap op. Naast de gezellige borrels zijn er ook nog allemaal andere leuke activiteiten zoals bierestafettes en gala’s.”

Eske – Unitas Amsterdam

Eske studeert Gezondheidswetenschappen aan de VU en is lid bij Unitas Amsterdam. Unitas is een van de grootste traditionele studentenverenigingen van Amsterdam. Al meer dan 100 jaar wordt er geborreld op onze sociëteit S.A.L.V.E. Unitas kent 11 heren-, dames- of gemengde colleges (subverbanden), die elke dinsdag of woensdag borrelen op de sociëteit.

“Een vriendinnetje sleepte me mee naar de open Unitas feestjes en ik ben nu lid! Je krijgt er een legioen aan nieuwe vrienden en gezelligheid bij. Niet alleen het wekelijkse borrelen, maar ook vakanties, dagjes weg, vaartourtjes, gala’s, diners, festivals.. Ook het studeren is leuker omdat je altijd wel een studiemaat hebt met wie je kan strijden in de UB om vervolgens als beloning biertjes te drinken!”